A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna,tincidunt vitae molestie nec,molestie at mi. Nulla nulla lorem,suscipit in posuere in,interdum non magna.

5.9.2011

Οικονομία,Πολιτική

Ωρα εθνικών επιλογών

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα –θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Ωρα εθνικών επιλογών

Το καλοκαίρι πήγε να γεννήσει κάποιες προσδοκίες σταθεροποίησης και ελέγχου της οικονομικής θέσης της χώρας. Ωστόσο οι μέρες της χαράς και της σχόλης παρήλθαν χωρίς δυστυχώς εκείνες οι προσδοκίες να επιβεβαιωθούν.

Κάποιες κινήσεις,κάποιες πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν,αλλά αποδείχθηκαν μικρές και αδύναμες.

Δεν ήρκεσαν να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη.

Η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει τη χώρα και πάλι απειλούμενη και αμφισβητούμενη.

Η τρόικα δεν βλέπει την πρόοδο που ανέμενε,η ύφεση επιμένει,η εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαικής συνόδου κορυφής παραμένει εκκρεμής,οι εταίροι μας είναι καχύποπτοι,η αλληλεγγύη τους λειψή,οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της χρεοκοπίας,οι αγορές παραμένουν δύσπιστες και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ασταθές,προβληματικό,έτοιμο να σηκώσει θύελλες ικανές να βυθίσουν το πληγωμένο ελληνικό καράβι.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα ελληνικά πράγματα και γνωρίζουν τις ελληνικές αδυναμίες,πολιτικές και οικονομικές,δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών.

Τα σκληρά διλήμματα επανέρχονται όχι μόνο για την κυβέρνηση,αλλά συνολικά για το κλονισμένο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γεμάτο γεγονότα και εξελίξεις,που θα απαιτήσουν αποφάσεις και επιλογές μοναδικές,που μέχρι πρότινος το πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε καν να διανοηθεί.

Κακά τα ψέματα,το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Οποιοι προπαγανδίζουν εύκολες και ανέφελες λύσεις στην καλύτερη περίπτωση πλανώνται πλάνην οικτράν και στην χειρότερη κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

Σε κάθε περίπτωση,όποια κι αν είναι η επιλογή,το κόστος,οικονομικό,κοινωνικό και πολιτικό θα είναι μεγάλο και θα απαιτήσει αποφάσεις εθνικών διαστάσεων.

Τις οποίες κατά πάσα βεβαιότητα δεν αντέχει μόνο του ένα κόμμα.

Η λύση του σύγχρονου ελληνικού Γόρδιου δεσμού θα απαιτήσει μοναδικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να αναγεννηθεί ο τόπος. Και όσο καθυστερεί η συγκρότησή τους τόσο η χώρα θα απειλείται με βύθιση και απώλειες επίσης μοναδικές.

Αλλά για να υπάρξουν είναι απαραίτητο προηγουμένως να περιγραφεί πλήρως το πρόβλημα,όπως και η λύση του. Και βεβαίως να προσδιορισθούν στις λεπτομέρειές τους οι βαθιές αλλαγές,να αποτιμηθεί το κόστος αυτών και να είναι εξ αρχής προσδιορισμένη η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Καλώς ή κακώς μόνο μια επιχείρηση πανεθνικών διαστάσεων μπορεί να πλέον να σώσει την ελληνική οικονομία και να αποτρέψει την αποδιάρθρωση της κοινωνίας και της χώρας.

Και θα ήταν φρόνιμο όλοι να αρχίσουν να προετοιμάζονται αναλόγως. Αλλιώς ας αναλάβουν από τώρα την ευθύνη των δεινών που επιπέσουν επί της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στο TOVIMA.gr,2.9.2011

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Αντώνης ΚαρακούσηςΟ Αντώνης Καρακούσης έχει σπουδάσει οικονομικά. Το 1983 αρχίζει να δημοσιογραφεί στην "Ελευθεροτυπία" και ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 1991 μεταπηδά στην "Καθημερινή",στην οποία παραμένει δεκατρία χρόνια διατρέχοντας όλα τα κλιμάκια της διευθυντικής ιεραρχίας. Από το Δεκέμβριο 2004 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" και «Το Βήμα». Toν Αύγουστο 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση του "Βήματος". Στο βιβλίο του με τίτλο “Μετέωρη Χώρα - Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

»Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία