A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna,tincidunt vitae molestie nec,molestie at mi. Nulla nulla lorem,suscipit in posuere in,interdum non magna.

16.5.2011

Διεθνή,Πολιτική

Βαρύτατο το κλίμα στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα –θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Βαρύτατο το κλίμα στην Ευρώπη

Στο Στρασβούργο,επίσημη και ιστορική έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ),ο δημοσιογράφος που θέλει μπορεί να κάνει εντυπωσιακά ρεπορτάζ και να συναντήσει μέσα σε ένα τριήμερο μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών,Επιτρόπων και άλλων ευρωπαϊκού βεληνεκούς πολιτικών προσώπων. Αρκεί να γνωρίζει τα απαραίτητα κατατόπια και να έχει εντοπίσει … τα μπαρ και τα εστιατόρια των αποκαλούμενων ζυμώσεων.

Χάρη λοιπόν στην τριαντάχρονη εμπειρία του στον χώρο αυτόν,ο υπογράφων,από την 9η Μαΐου (Ημέρα της Ευρώπης) έως την 12η Μαΐου,μπόρεσε να ανταλλάξει απόψεις με τρεις αρχηγούς πολιτικών ομάδων στο ΕΚ,αρκετούς Έλληνες και λοιπούς Ευρωπαίους ευρωβουλευτές,με δύο Επιτρόπους και με αρκετούς συναδέλφους,μεγάλων κυρίως εφημερίδων. Κύριο δε θέμα των σχετικών συζητήσεων ήταην το γνωστό άρθρο στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού “Ντερ Σπήγκελ”,η γνωστή “μυστική”συνάντηση του Λουξεμβούργου και οι ελληνικές προοπτικές στην ευρωζώνη.

Βασική διαπίστωση από όλες τις παραπάνω επαφές είναι ότι το συνολικό κλίμα είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα,αρχίζει να επικρατεί βαριεστιμάρα. Μία επικίνδυνη βαριεστιμάρα που είναι ενδεικτική τού ότι,αν αύριο η Ελλάδα επιλέξει αυτό που θέλουν οι εσωτερικοί της εχθροί,δηλαδή την έξοδό της από την ευρωζώνη,πολλοί στην Ευρώπη θα πουν “ουφ,επιτέλους έφυγαν”.

“Άντε να εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους μας ότι στην Ελλάδα,που έχει χρέος 340 δισεκ. ευρώ,ήτοι 30.900 ευρώ ανά Έλληνα,δίνουμε 110 δισεκατ. ευρώ πληρωτέα σε επτά χρόνια με επιτόκιο 4% (την στιγμή που τα spreads είναι 7%),τής ζητάμε να αξιοποιήσει κάποια ενεργητικά στοιχεία της και να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της και η απάντηση που παίρνουμε είναι …περιμένετε”. Αυτά μάς είπε Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής,που δηλώνει και φίλος του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του,ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής του Γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης μάς είπε ότι,αν στην Ελλάδα δεν καταπολεμηθεί δραστικά η τερατώδης γραφειοκρατία και η διεθνώς πλέον γνωστή διαφθορά της,οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα παραμένουν όροι για κενές περιεχομένου εξαγγελίες. “Η κατάσταση είναι απερίγραπτη”,λέει ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής,που είναι επίσης πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στην Κολωνία. Συνεπώς,τα όσα επισημαίνει είναι προϊόν εμπειριών του,που όντως είναι διδακτικές.

Παρά την στήριξή του προς την Ελλάδα,ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ,επικεφαλής της Ομάδας των Οικολόγων στο ΕΚ,μάς τόνισε ότι “πρέπει και ο ελληνικός λαός να βάλει το χέρι του για να βγείτε από την κρίση. Ευρωπαϊκή επίδειξη αλληλεγγύης χωρίς και την ανάλογη λαϊκή στήριξη και στην Ελλάδα,είναι δώρον άδωρον. Οι θυσίες θέλουν και προσπάθειες”,λέει ο περίφημος “Κόκκινος Ντάνυ”του Μάη ’68 με ένα αινιγματικό χαμόγελο που υποδηλώνει πολλά.

Υποδηλώνει,ίσως,αυτά που μάς είπε ένας Σλοβάκος ευρωβουλευτής και πρώην δημοσιογράφος,μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:“Στην χώρα μου απορούμε πώς γίνεται και εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα,κάνουν θυσίες και βιώνουν μια σοβαρή κρίση,να κατεβαίνουν κάθε τρεις και λίγο σε απεργίες και πορείες. Από ένα ανεπισήμως πτωχευμένο κράτος,τί άραγε διεκδικούν;”. Όταν όμως επισημάναμε στον συνομιλητή μας ότι οι απεργούντες είναι δημόσιοι υπάλληλοι με μόνιμη εργασία στο Δημόσιο που ίσως και να πληρώνονται την ημέρα της απεργίας,η απάντησή του ήταν:‘Α,κατάλαβα. Ίσως γι αυτό η κυβέρνησή μας αρνήθηκε να συνεισφέρει στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα…”. Επισημαίνουμε ότι στην Σλοβακία – η οποία φέτος θα έχει 6% ανάπτυξη – ο μέσος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 520 ευρώ μηνιαίως και οι απολύσεις δεν απαγορεύονται πλέον.

“Κάθε έξι μήνες οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να ρίχνουν λεφτά σε ένα τρύπιο ελληνικό καλάθι. Αυτό το πράγμα πόσο θα κρατήσει;Απ την στιγμή μάλιστα που ακούμε μόνον λόγια από την ελληνική πλευρά. Διότι κάποιες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων,χωρίς βαθειές τομές στις δημόσιες δαπάνες σας,δεν πρόκειται να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην υπόθεση του μεγάλου δημοσιονομικού σας ελλείμματος. Όσο για την περίφημη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,δεν θα έχει γρήγορα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια,αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και σε αποκρατικοποιήσεις,το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτο. Και την νύφη θα πληρώσουν πρώτες οι τράπεζές σας,που θα πρέπει να κάνουν επείγουσα επανακεφαλαιοποίηση”. Αυτά μάς είπε σύμβουλος της Γαλλίδας υπουργού Οικονομίας κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ,προσθέτοντας ότι “η γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα για την αποφυγή της επαναδιαπραγματεύσεως του χρέους έχει και αυτή πλαφόν”.

Πράγματι,έτσι είναι,αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις γερμανικές πιέσεις προς την Γαλλία για γρήγορη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μας. Σημειώνουμε δε ότι,σε περίπτωση επαναδιαπραγματεύσεως,η Ελλάδα θα μπορεί να ελπίζει ότι θα βγει στις αγορές μετά από 10 έως 15 χρόνια… Και όποιος δεν μάς πιστεύει,ας ρωτήσει την Βραζιλία και την Αργεντινή.

Κατά τα λοιπά,ο πρωθυπουργός ζητά να τον αφήσουν ήσυχο να κάνει την δουλειά του!…

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Αθαν. Χ. ΠαπανδρόπουλοςΟ Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος. Επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και πρώην πρόεδρος της ΈΣΠΗΤ.

»Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία