
Στην πολιτική,όπως και στο μάνατζμεντ,η αποτελεσματικότητα των ηγετών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη αποδοτικών σχέσεων με τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν,και φυσικά,από την ύπαρξη στρατηγικών στόχων,σχεδίων και οραμάτων για το παρόν και το μέλλον.
Βέβαια,παρά την ευρεία παραδοχή της σπουδαιότητας της ομαδικής εργασίας (teamworking),συχνό είναι το φαινόμενο οι ηγέτες να παραμένουν αποκομμένοι από το περιβάλλον τους,διατηρώντας απόσταση από τους συνεργάτες και υφισταμένους τους. Συνήθως,η μεγάλη πίεση που υφίστανται λόγω των διαρκών στόχων που τίθενται και της πληθώρας των ενεργειών που πρέπει να γίνουν,δεν τους αφήνει χρόνο και συναισθηματική ενέργεια για να εμπλακούν σε παραγωγικές συζητήσεις και να αναπτύξουν ουσιώδεις σχέσεις για την ανταλλαγή νέων ιδεών και απόψεων.
Στη διεθνή θεωρία της ηγεσίας,η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατέχει περίοπτη θέση. Υπήρξε ο εμπνευστής μεθόδων τακτικής και στρατηγικής δράσης,θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη των σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων στρατηγικού σχεδιασμού,οι οποίες σήμερα υιοθετούνται από κράτη και μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο στις προσπάθειές τους να επικρατήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους.
Στο σύγχρονο πεδίο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού,η ικανότητα του ηγέτη να προνοεί – σε αντίθεση με την πρακτική να αντιδρά στις εξελίξεις – αποτελεί σημαντικό προτέρημα,το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος γνώριζε καλά. Ο ίδιος πάντοτε φρόντιζε να είναι σε θέση επίθεσης και όχι άμυνας,απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της θέσης,μεταξύ των οποίων ήταν και η ικανότητα να καθορίζει αυτός την πορεία της μάχης.
Ο έγκαιρος σχεδιασμός,η καλή προετοιμασία και η ανάπτυξη μηχανισμών επανεξέτασης των κινήσεων καταδεικνύουν ότι στον πόλεμο,στην πολιτική και στην επιχειρηματική δράση,η επιτυχημένη στρατηγική περιλαμβάνει δυναμικές τακτικές επίθεσης,αλλά και παράλληλα την ενορχήστρωση ικανού αποθέματος μεθόδων διαχείρισης και αποσόβησης των αρνητικών εξελίξεων.
Στην εποχή μας,η ψηφιακή διαχείριση των πληροφοριών και της εξειδικευμένης γνώσης ως εισροών στην επιχειρηματική δράση αναδεικνύει την υπεροχή της καινοτομίας,των ιδεών,της στρατηγικής και της ευελιξίας έναντι του μεγέθους και των παραδοσιακών δυσκίνητων επιχειρηματικών δομών. O Μακεδόνας Στρατηλάτης απέδειξε πως μια μικρότερη δύναμη μπορεί να κυριεύσει μια μεγαλύτερη με έξυπνη στρατηγική. Λόγου χάρη,η δράση του κατέδειξε τη σημασία της συλλογής πληροφοριών όχι μέσω των μέχρι τότε γνωστών μεθόδων του βίαιου εξαναγκασμού ή της εξαγοράς,αλλά διαμέσου της σύνθεσης των πληροφοριακών δεδομένων με τις απόψεις και τις εκτιμήσεις ειδικών από διάφορους χώρους.
Η αξιοποίηση της σύνθεσης της γνώσης και των δεξιοτήτων αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην επιτυχία των ηγετών όχι μόνο στον χώρο των επιχειρήσεων,αλλά και σε άλλους τομείς,όπως η πολιτική.
Ο σύγχρονος ηγέτης επιζητεί συλλογικότητα και συνεργασία,επιδιώκει να περιστοιχίζεται από στελέχη με αναπτυγμένες γνώσεις,εξειδίκευση και ικανότητες σε αλληλοσυμπληρούμενα γνωστικά αντικείμενα,αξιοποιεί την εμπειρία και τη γνώση τους,ενώ παράλληλα ενορχηστρώνει την επιτελική ομάδα του,προσδιορίζοντας σαφές αντικείμενο στους ασκούμενους επιμέρους ρόλους.
Στη σύγχρονη πραγματικότητα,η συνέργια εμπνευσμένων ηγετών με τις επιτελικές ομάδες τους αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας των επιχειρήσεων,αλλά και των πάσης φύσεως σχημάτων σύγχρονης διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση,είναι κάτι που η σημερινή συγκυρία καθιστά νομοτέλεια.