
1. Πέρασαν τα δύσκολα;
Το δυσκολότερο για το πολιτικό μας σύστημα,πέρασε. Αυτό που εμείς θεωρούμε “δυσκολότερο”. Γιατί,εκείνοι που μας υποστηρίζουν,οι εταίροι της Eυρωζώνης,δεν θεωρούσαν την ψηφοφορία το δυσκολότερο,αφού όλοι αναμένουν ως αυτονόητη την έγκριση ενός προγράμματος σωτηρίας.
Ούτε ήταν η ψηφοφορία εκείνο που ανησυχούσε όσους θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους. Αυτοί νοιάζονται για το τι τελικά θα χάσουν από τα ελληνικά ομόλογα και πόσο σίγουροι θα είναι με τα νέα ελληνικά χαρτιά. Αν δεχτούν να τα πάρουν!
Τα όσα θα γίνουν,εξαρτώνται πάντοτε από την ικανότητά μας να γυρίσουμε την οικονομία σε θετική τροχιά. Να ξαναπάρει μπροστά η επιχειρηματικότητα,να πληρώσει το κράτος όσα χρωστά,να μειωθεί το κόστος και,τελικά,να δημιουργήσουμε νέα εισοδήματα.
Με άλλα λόγια,όλα εξαρτώνται από την εκτίμηση που θα κάνουμε για το πόσο σίγουρη θα είναι η χώρα αυτή στα πολλά επόμενα χρόνια! Το ίδιο ακριβώς που αναρωτιούνται και οι διεθνείς ομολογιούχοι.
2. Από σήμερα και ως τις εκλογές,τι μένει να γίνει;
Για την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μένουν πολλά. Η επόμενη κυβέρνηση όμως θα τα βρει μπαστούνια…
Πρέπει βεβαίως να φτάσουμε ως τις εκλογές. Που σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει το PSI,η ανταλλαγή ομολόγων όπως από την πρώτη στιγμή είχαν συμφωνήσει τα κόμματα και με έμφαση υποστήριξε η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Πρώτο βήμα η αποστολή των επιστολών δέσμευσης ότι δεν θα επιχειρηθεί ανατροπή όσων ενέκρινε [την Κυριακή] στη Βουλή. Να κρατήσουμε ότι πάντα θα γίνονται προσαρμογές και αλλαγές,αλλά οι βασικοί στόχοι δεν θα αλλάζουν.
Συνοδευτικό βήμα ο ακριβής προσδιορισμός των δαπανών που θα περικοπούν,αμέσως και με αυστηρό πρόγραμμα,προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 300 και κάτι εκατομμυρίων ευρώ. Είναι σίγουρο ότι εφόσον οι προτάσεις δεν είναι συγκεκριμένες,η τρόικα θα επιμείνει στην περικοπή των επικουρικών,αντί της οποίας αναλήφθηκε η δέσμευση να βρεθεί εναλλακτική λύση.
Αμέσως μετά,θα εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση των ποσών που χρειάζεται η οργάνωση και εκτέλεση του PSI. Πρακτικά,αυτό σημαίνει ότι Γερμανία,Ολλανδία και Φινλανδία θα ψηφίσουν να πάρουμε το πρώτο χρήμα. Δυστυχώς χάσαμε το προηγούμενο Eurogroup και το γερμανικό κοινοβούλιο θα ανοίξει στα τέλη του μήνα. Χάσαμε επομένως δύο εβδομάδες.
Έστω τότε,θα βγάλουμε την προσφορά ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με Νέα Ελληνικά Ομόλογα. Επί δύο εβδομάδες θα καταγράψουμε ποιοί επιθυμούν,χωρίς άλλη πίεση,να κάνουν την ανταλλαγή.
3. Και αν δεν θελήσουν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους;
Αν οι πρόθυμοι δεν είναι αρκετοί,τότε θα πρέπει να υποχρεώσουμε τους υπόλοιπους να μπουν στην ανταλλαγή. Θα ψηφίσει δηλαδή η Βουλή τις ρήτρες συλλογικής Δράσης,που σημαίνει ότι οι λιγότεροι θα κάνουν αυτό που θα έχουν συμφωνήσει οι περισσότεροι. Ενα είδος δημοκρατίας στις αγορές.
Υπάρχει κίνδυνος,κάπου,να σκαλώσει και πάλι;Βεβαίως. Επί τέσσερις εβδομάδες θα γίνεται η ανταλλαγή. Θα πρέπει όσοι αρχικώς είπαν ότι θέλουν την ανταλλαγή,να το πράξουν κιόλας. Αν όμως έχουμε βάλει τις ρήτρες η ανταλλαγή γίνεται δυσκολότερη,αφού οι οίκοι αξιολόγησης θα μας έχουν ήδη ρίξει χαμηλότερα,σε καθεστώς SD (selective default-χρεωκοπίας κατ’ επιλογήν).
4. Τι θα έχουμε κερδίσει;Μήπως είναι καλύτερα να αποφασίσουμε τώρα την άρνηση πληρωμών;
Θα έχουμε κερδίσει πολλά εκατομμύρια λιγότερους τόκους. Το επιτόκιο αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλό. Πολλά δισεκατομμύρια –γύρω στα 70- λιγότερο χρέος. Το κυριότερο,το ελληνικό χρέος θα είναι και πάλι βιώσιμο,στην προοπτική του 2020. Αυτό σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί,όχι τόσο αργά όσο ορισμένοι πιστεύουν,στις αγορές. Κυρίως,είναι αλήθεια,για να στηρίξει μεγάλα επενδυτικά έργα αλλά και τις καθημερινές δουλειές που κάνουν οι επιχειρήσεις. Κυρίως,πάντως,το τραπεζικό σύστημα θα σταθεί και πάλι στα πόδια του. Ο κίνδυνος που το είχε παραλύσει – με αποτέλεσμα να μην κινείται το χρήμα,να μην υπάρχουν δάνεια και να έχει κολλήσει η οικονομία – θα περάσει – σταδιακά – περισσότερα δάνεια θα ρυθμιστούν και νέες πιστώσεις θα γίνονται προς τις επιχειρήσεις.
Από σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου στην τηλεόραση του SKAI. (Δημοσιεύθηκε skai.gr,14.2.2012)