A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna,tincidunt vitae molestie nec,molestie at mi. Nulla nulla lorem,suscipit in posuere in,interdum non magna.

26.7.2011

Οικονομία

Οι λύκοι –οίκοι δεν θα γίνουν αρνάκια…

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα –θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Οι λύκοι –οίκοι δεν θα γίνουν αρνάκια…

Τα πράγματα εξελίσσονται μέχρι τώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις εκείνων που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της απόφασης της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Οι οίκοι αξιολόγησης και όσοι επένδυαν στην ελληνική χρεοκοπία αιφνιδιάστηκαν από το εύρος και τη διάρκεια της ρύθμισης των ελληνικών χρεών,καθώς δεν περίμεναν κάτι τέτοιο.

Ανέμεναν συντηρητικές επιλογές,αλλά ο φόβος διάχυσης της κρίσης χρέους στην Ιταλία,στην Ισπανία και αλλού,επέβαλαν μια πιο επιθετική στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι οίκοι αξιολόγησης λοιπόν έδρασαν όπως αναμενόταν,παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους. Εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικαστικές και προέβησαν σε υποβαθμίσεις.

Επιμένουν βεβαίως στις έννοιες της περιορισμένης ή επιλεκτικής χρεοκοπίας,στηριζόμενοι στο κόστος της ανταλλαγής για τους ιδιώτες,Τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές,που θα προκύψει από τις λογιστικές αποτιμήσεις σε παρούσες αξίες των νέων μακροχρόνιων τίτλων οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς,σύμφωνα με τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ωστόσο,απέφυγαν επί του παρόντος να εντάξουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Διατηρούν την αξιολόγηση της Ελλάδας ένα σκαλί παραπάνω και αναμένουν την ανταλλαγή των τίτλων,τους όρους δηλαδή και το ύψος των λογιστικών ζημιών που θα προκύψουν για τις Τράπεζες,προκειμένου να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να επιβάλουν –άγνωστο για πόσο –το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το γεγονός πάντως ότι αρχίζουν και αποδέχονται ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής θα οδηγήσει σε μικρότερο ελληνικό χρέος υποδηλώνει σχετικό προβληματισμό.

Όμως οι λύκοι παραμένουν λύκοι. Η Fitch την Παρασκευή και νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι Moody’s,επέμειναν στην επιλογή της περιορισμένης ή επιλεκτικής χρεοκοπίας και κατά τα φαινόμενα θα προχωρήσουν,επενδύοντας τόσο στις ευρωπαικές καθυστερήσεις,όσο και στις ελληνικές αγκυλώσεις.

Είναι ζήτημα των ευρωπαικών και των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου,να τρέξουν δηλαδή τις ανταλλαγές των τίτλων όπως και τους μηχανισμούς διατήρησης και ενίσχυσης της ρευστότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί να κινήσουν με ταχύτητα την εφαρμογή του πλήθους των μέτρων του μεσοπρόθεσμου.

Αν αυτά προωθηθούν οι οίκοι αξιολόγησης θα εκτεθούν και στο τέλος θα αναγκασθούν να αλλάξουν ρότα. Αν επιβεβαιωθεί η μείωση του ελληνικού χρέους και επισημοποιηθεί η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών το κλίμα θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα για την Ελλάδα. Και τότε οι οίκοι –λύκοι θα πρέπει να αναζητήσουν τροφή αλλού.

Δημοσιεύθηκε στο tovima.gr,25.7.2011.

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Αντώνης ΚαρακούσηςΟ Αντώνης Καρακούσης έχει σπουδάσει οικονομικά. Το 1983 αρχίζει να δημοσιογραφεί στην "Ελευθεροτυπία" και ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 1991 μεταπηδά στην "Καθημερινή",στην οποία παραμένει δεκατρία χρόνια διατρέχοντας όλα τα κλιμάκια της διευθυντικής ιεραρχίας. Από το Δεκέμβριο 2004 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" και «Το Βήμα». Toν Αύγουστο 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση του "Βήματος". Στο βιβλίο του με τίτλο “Μετέωρη Χώρα - Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

»Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία