A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna,tincidunt vitae molestie nec,molestie at mi. Nulla nulla lorem,suscipit in posuere in,interdum non magna.

6.10.2011

Οικονομία

Μέρες ιστορικών αποφάσεων

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα –θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Μέρες ιστορικών αποφάσεων

Οπως όλα δείχνουν,οι εταίροι μας,και ιδιαιτέρως οι Γερμανοί,έχουν αποφανθεί ότι το ελληνικό πρόβλημα χρήζει πιο δραστικής λύσης από εκείνη που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Και προφανώς,όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου,προπαρασκευάζουν την υιοθέτηση και εφαρμογή της. Κατά τα φαινόμενα,πάμε σε μεγαλύτερο “κούρεμα”του ελληνικού χρέους από το 21% που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού. Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με την έκταση,τα εργαλεία και τον χαρακτήρα της νέας ρύθμισης,αν δηλαδή θα είναι οικειοθελής ή θα επιβληθεί στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων.

Στις Βρυξέλλες,στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη μιλάνε για τεχνικές αναθεωρήσεις των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών και παραπέμπουν σε μεγαλύτερη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μικρότερο επιτόκιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιολογούνται διάφορα σενάρια τα οποία κατατείνουν σε “κούρεμα”του ελληνικού χρέους από 30% έως και 50%. Και αυτό γιατί οι Γερμανοί έχουν πεισθεί ότι χωρίς δυναμικότερη επέμβαση δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο,δεν έχει διευκρινισθεί πώς μια πιο δυναμική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους δεν θα προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες όχι μόνο στην Ελλάδα,αλλά σε όλο το ευρωσύστημα. Ηδη,εν όψει αυτών των προοπτικών,οι αγορές αντέδρασαν άσχημα,προεξοφλώντας προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες και πολύ περισσότερα στις ελληνικές.

Οι αγορές δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσουν ως πτώχευση μια πιο δυναμική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και επιπλέον δηλώνουν εμπράκτως,με την πίεση που άσκησαν στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών,ότι θεωρούν δεδομένη τη διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η οποία,σημειωτέον,δεν έχει ακόμη τα εργαλεία να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Υπάρχει,με άλλα λόγια,ο κίνδυνος στο μέσον αυτής της διαδικασίας να προεξοφληθεί η ελληνική πτώχευση και να υπάρξουν εδώ γεγονότα ανεξέλεγκτα. Τίποτε,λοιπόν,δεν εγγυάται ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά για μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν καθημερινά διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις δυνάμεις,ούτε την αξιοπιστία να επιδράσει στις εξελίξεις. Οι εκκλήσεις του κ. Βενιζέλου είναι ενδεικτικές της έντασης και του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι απίθανο το προσεχές διάστημα τα πράγματα να μην εξελιχθούν ομαλά για τη χώρα. Πράγμα που απαιτεί πρόνοιες εκ των προτέρων. Το κεκαλυμμένο σήμερα πολιτικό πρόβλημα μπορεί να αναδειχθεί και να βιώσουμε καταστάσεις επικίνδυνες.

Γι’αυτό,και επειδή κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη χώρα,είναι κρίσιμο να αναπτυχθούν το ταχύτερο πολιτικές πρωτοβουλίες,ικανές να διαμορφώσουν έγκαιρα περιβάλλον εθνικής συνεννόησης. Οι στιγμές είναι ιστορικές και δεν χωρούν αναστολές και αναβολές. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση με όποιο τίμημα.

Οι περιστάσεις είναι εθνικές,απαιτούν τολμηρές αποφάσεις και επιλογές που θα ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα και η ηγεσία της είναι υποχρεωμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να την θωρακίσει κατά το δυνατόν.

Δημοσιεύθηκε TOVIMA.gr,5.10.2011

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Αντώνης ΚαρακούσηςΟ Αντώνης Καρακούσης έχει σπουδάσει οικονομικά. Το 1983 αρχίζει να δημοσιογραφεί στην "Ελευθεροτυπία" και ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 1991 μεταπηδά στην "Καθημερινή",στην οποία παραμένει δεκατρία χρόνια διατρέχοντας όλα τα κλιμάκια της διευθυντικής ιεραρχίας. Από το Δεκέμβριο 2004 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" και «Το Βήμα». Toν Αύγουστο 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση του "Βήματος". Στο βιβλίο του με τίτλο “Μετέωρη Χώρα - Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

»Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία