A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna,tincidunt vitae molestie nec,molestie at mi. Nulla nulla lorem,suscipit in posuere in,interdum non magna.

28.10.2011

Κοινωνία

Κάρολος Παπούλιας:“Η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει…”

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα –θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Κάρολος Παπούλιας:“Η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει…”

Με αφορμή τις απαράδεκτες ενέργειες ενάντια στο πρόσωπο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας,το PostNews.gr δημοσιεύει ομιλία του Κάρολου Παπούλια (24.7.2010),την οποία οφείλουμε όλοι να διαβάσουμε με προσοχή.

“…Με το βίαιο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική δημοκρατία.  Αυτός που ξεκίνησε το 1974.  Στη διάρκειά του,η Ελλάδα γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη,οι κοινωνικές ανισότητες αμβλύνθηκαν,οι δημοκρατικοί θεσμοί στερεώθηκαν και βάθυναν.

Κατακτήσεις αυτονόητες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,όχι όμως για την πατρίδα μας,λόγω της ταραγμένης ιστορικής της πορείας στον  20ό αιώνα.

Παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου,η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε,οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές,το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς. Στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και τελικά καταστροφικές.

Η Ελλάδα έγινε δημοκρατία,αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και για πολλά χρόνια πορεύτηκε με αυτή την αντίφαση.

Δεν μπορέσαμε,παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις,να φτιάξουμε μία υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα. Ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Παρακολουθήσαμε την πορεία των δημοσίων οικονομικών άβουλα.

Δεν ήταν στο χέρι μας να επηρεάσουμε τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Αλλά η κατεδάφιση του ευρωπαϊκού  κοινωνικού μοντέλου δεν είναι η απάντηση. Είναι κίνηση πανικού απέναντι στην ανεξέλεγκτη ισχύ των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει τη μέχρι τώρα αδιαφορία της για την πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Θα ξεπεράσει,όμως,την κρίση γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της είναι επαρκείς και τα κοινά συμφέροντα των λαών της ισχυρά.

…Παρά τη διεθνή συγκυρία,αν είμαστε ειλικρινείς,θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη,που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις. Η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της,είναι όμως – στον πυρήνα της – δίκαιη.

Η κρίση δεν είναι ίδια για όλους. Κάποιοι χάνουν κέρδη,για πολλούς μειώνονται μισθοί και συντάξεις,άλλοι  χάνουν τις δουλειές τους,δηλαδή τα πάντα.

Η μεσαία τάξη,η οποία ήταν για δεκαετίες ο κοινωνικός χώρος της ελληνικής ευημερίας,κλονίζεται και βιώνει συναισθήματα πρωτοφανούς ανασφάλειας. Οι πιο αδύναμοι φτάνουν στα όρια της επιβίωσης.

Η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη,όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία.

Με λίγα λόγια,αυτό που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή κινδυνεύει σοβαρά.

Η ιστορία μας έχει δώσει αρκετά παραδείγματα άσχημων εξελίξεων,κάτω από τέτοιες ή παρόμοιες  συνθήκες κρίσης. Στον αντίποδα των κοινωνικών αγώνων,στο έδαφος της απελπισίας και του οικονομικού αδιεξόδου,μπορεί να ανθίσει η βία,ο ρατσισμός,η μισαλλοδοξία,η οπισθοδρόμηση. Έχουμε δει στην Ιστορία,κράτη να παραλύουν μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο από την ελληνική πολιτική τάξη σήμερα:Να κάνει τη δημοκρατία να λειτουργήσει μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Αυτό απαιτεί να γίνουν αλλαγές που δεν έγιναν για δεκαετίες. Στις οικονομικές και διοικητικές δομές,στη σκέψη και στις στάσεις ζωής.

Η ανάγκη είναι το ισχυρότερο κίνητρο.  Αν η κοινωνία,οι πολίτες πειστούν ότι το κράτος,ο μέχρι τώρα μεγαλύτερος παραβάτης,εφαρμόζει πρώτα το ίδιο τους νόμους,ότι η ισονομία ισχύει για όλους,χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς,ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα,ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια,ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους,τότε,παρά την κρίση,παρά τη φτώχεια,που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού,μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο.

…Ό,τι αρνητικό έγινε τις τελευταίες δεκαετίες σ’αυτόν τον τόπο,ας μην ξεχνάμε ότι έγινε εις βάρος της νέας γενιάς. Σε αυτούς παραδίνουμε μία χώρα που έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας,μία χώρα που για πολλά χρόνια ακόμη θα πρέπει να πληρώνει το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος. Δεν έχουν ευθύνη οι νέοι άνθρωποι γι’αυτή την πορεία,υφίστανται όμως τις συνέπειές της. Το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι να τους διασφαλίσουμε καλύτερη παιδεία,την ένταξή τους στην παραγωγή,να τους δώσουμε δηλαδή προοπτική και επομένως,  να δώσουμε προοπτική και στη χώρα…”

blog comments powered by Disqus

Γράφει το PostNews.gr

PostNews.grΌταν το δίκτυο συνεργατών του PostNews κάνει ρεπορτάζ ή αποκαλύψεις,θα καλύπτονται από το δημοσιογραφικό... λογότυπο.

»Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία