
Ήταν 1895,όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λειψία η Έκθεση Δειγμάτων (“Mustermesse”),η “μητέρα”όλων των εκθέσεων του κόσμου. Μέχρι τότε,στις εκθέσεις οι παραγωγοί-κατασκευαστές κουβαλούσαν… κανονικά το εμπόρευμά τους,το οποίο και πουλούσαν (λιανική) στους επισκέπτες-πελάτες τους. Με την ανάπτυξη της βιομηχανίας,όμως,αυτό δεν ήταν πάντοτε εφικτό. Δεν μπορούσαν,π.χ.,να μεταφερθούν δέκα ατμομηχανές,για να πουληθούν σε μια έκθεση – προτιμότερο και…ευκολότερο ήταν να προβληθεί μία,ως δείγμα!
Αρκετά αργότερα,μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,όταν τη διοίκηση της κατεστραμμένης γερμανικής οικονομίας είχαν αναλάβει οι σύμμαχοι,ένας άγγλος αξιωματικός στο Ανόβερο,για να τονώσει την εμπορική κίνηση στην περιοχή,σκέφτηκε να δημιουργήσει μια γενική εμπορική έκθεση στην πόλη – κάτι σαν τη ΔΕΘ,εδώ στην Ελλάδα (αλλά εδώ,σπεύδω να συμπληρώσω,πως εξαντλούνται απότομα όλες οι ομοιότητες της εγχώριας εμποροπανηγύρεως με τις άρτιες,λειτουργικές και αποδοτικές εμπορικές εκθέσεις της Γερμανίας…).
Πολύ γρήγορα και με την ανάπτυξη -αργότερα- κλαδικών εκθέσεων σε άλλες πόλεις,η Γερμανία έγινε πράγματι η χώρα των εκθέσεων και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προηγείται παγκόσμια. Είναι χαρακτηριστικό πως η λεγόμενη “leadfair”,η κορυφαία εμπορική έκθεση σε κάθε τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας,για τους περισσότερους κλάδους διοργανώνεται σε κάποια γερμανική πόλη! Σε μεγάλο βαθμό,το “οικονομικό θαύμα”της Γερμανίας μετά τον Πόλεμο οφείλεται στις εκθέσεις. Βοηθάει πολύ όταν κάθε φορά έρχεται τόσος κόσμος στις γερμανικές πόλεις – είναι σα να παίζεις ποδόσφαιρο μονίμως στο… γήπεδό σου!
Για να περιοριστούμε στο χώρο της τεχνολογίας,ενώ από το 2008 -λόγω της παγκόσμιας ύφεσης- έχουν ακυρωθεί δεκάδες εκθέσεις του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών,η Γερμανία…παραμένει σταθερή – και η IFA,η πιο παλιά έκθεση ηλεκτρονικών ειδών της Ευρώπης,κορυφαία!
Η IFA πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βερολίνο,εκεί γύρω στο πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Πέρσι,μάλιστα,γιόρτασε τις 50 διοργανώσεις της! Στη γερμανική πρωτεύουσα άρχισαν όλα,το 1924,με εκθέματα ραδιοφωνικές συσκευές (τελευταία λέξη της εποχής) και μόλις 242 εκθέτες. Το 1950 η έκθεση μετακόμισε στο Ντίσελντορφ (αφού το Βερολίνο είχε καταστραφεί από τον Πόλεμο),ενώ το 1957 γιόρτασε την 20ή της διοργάνωση στη Φρανκφούρτη,προσελκύοντας ακριβώς 199 εκθέτες. Το 1961 η IFA επέστρεψε στο Βερολίνο με 158 εκθέτες,ενώ το 1965 μετακόμισε στη Στουτγκάρδη. Το 1971 το Βερολίνο ξαναπήρε τη σκυτάλη και από τότε η έκθεση διεξάγεται εκεί.
Οι πρωτιές της IFA δεν είναι λίγες:1931 –πρώτη εκπομπή ηλεκτρονικής τηλεόρασης,1949 –πρώτη ραδιοεκπομπή στα FM,1967 –πρεμιέρα της έγχρωμης τηλεόρασης (PAL),1983 –πρεμιέρα του πρώτου CD-Player,1991 –εμφάνιση του MP3…Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητά της αυξήθηκε θεαματικά και φαίνεται να έχει γίνει η αγαπημένη έκθεση όλων των εταιρειών κατασκευής καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών. Εδώ πρωτοπαρουσιάζονται όλα τα προϊόντα που θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων προς τα Χριστούγεννα και τις αρχές του επόμενου έτους. Και φέτος,για τέταρτη διαδοχική χρονιά,η IFA θα συμπεριλάβει και λευκές συσκευές (ψυγεία,κουζίνες,πλυντήρια κλπ.). Φυσικά,έξυπνα τηλέφωνα,υπολογιστές-ταμπλέτες και τρισδιάστατες τηλεοράσεις είναι αυτά που,πάνω απ´όλα,αναμένεται να προσελκύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης.
Σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές διακοπές σας στην κεντρική Ευρώπη ή αποκλειστικά και μόνο για ένα τριήμερο στην πρωτεύουσα της Γερμανίας (και ολόκληρης της Ευρώπης – ας μη γελιόμαστε) με…ισχυρή δόση τεχνολογικής καινοτομίας,η IFA περιμένει και φέτος (02.-07.09.2011) τους επισκέπτες της.