
Στις πρόσφατες εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU),μετά από σχεδόν 60 χρόνια στη διακυβέρνηση του κρατιδίου,ηττήθηκαν. Το αποτέλεσμα αυτό,σε συνέχεια της προηγούμενης ήττας του CDU και στο Αμβούργο,θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η αρχή του τέλους για τους κομματικούς συσχετισμούς στη Γερμανία. Δείχνει στροφή στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων και επηρεάζει τη δυναμική των κομμάτων.
Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται και δημοσκοπικά. Τα αποτελέσματα πανομοσπονδιακής έρευνας,που διενεργήθηκε μετά τις εκλογές για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL,ήταν δυσάρεστα για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP). Απρόσμενα ευχάριστα για τους Πράσινους. Ανησυχητικά για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και “χλιαρά” για τη Linke.
Μετά τον εκλογικό τους θρίαμβο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη,το ποσοστό των Πρασίνων σημειώνει ιστορικό υψηλό στο σύνολο της Ομοσπονδίας. Ανέβηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στην προτίμηση των ψηφοφόρων και έφτασε στο 28%.
Αντίθετα το SPD σημείωσε πτώση 2% και έπεσε στο 23%. Μαζί,Πράσινοι και SPD συγκεντρώνουν ποσοστό 51% και έτσι,για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009 πετυχαίνουν σε δημοσκόπηση την απόλυτη πλειοψηφία. Μάλιστα οι Πράσινοι,ως φέροντες το ψηλότερο ποσοστό,θα μπορούσαν να είναι και το κόμμα προέλευσης του Καγκελάριου.
Τι απέγινε όμως το FDP;Το πολλά υποσχόμενο κόμμα – έκπληξη των προηγούμενων εκλογών;Μετά το πρόσφατο εκλογικό στραπάτσο και την κρίση ηγεσίας του,υφίσταται σημαντική πτώση. Η δημοσκόπηση δείχνει απώλεια 2 μονάδων και ποσοστό που μόλις αγγίζει το 3%,άρα δεν βάζει το κόμμα καν στο Κοινοβούλιο. Άσχημα είναι τα πράγματα και για το CDU. Έπεσε κατά 3 μονάδες,συγκεντρώνει το 30% στην προτίμηση των ψηφοφόρων και έτσι,ο σημερινός κυβερνητικός κιτρινόμαυρος σχηματισμός βρίσκεται κατά 18% πίσω από μια πιθανή πρασινοκόκκινη ένωση.
Τι σημαίνει αυτό;Ότι η σημερινή κυβέρνηση κρίνεται από τους Γερμανούς αναξιόπιστη. Κερασάκι στην τούρτα της αναξιοπιστίας,η πρόσφατη διαχείριση του θέματος της ατομικής ενέργειας και του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα. Αυτό,δείχνει να έχει οδηγήσει και τους Πράσινους στα ύψη. Αυτό,κάνει την “πράσινη”αντίληψη πραγμάτων τόσο ελκυστική για τους πολίτες.
Οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν τους Πράσινους που εδώ και δεκαετίες αντιμάχονται με σταθερότητα και συνέπεια την εξάπλωση της ατομικής ενέργειας. Οι υποστηρικτές της ατομικής ενέργειας σε CDU/ FDP έμειναν εκτεθειμένοι. Παρόλο που φοβούμενοι την κοινή γνώμη έδειξαν τελικά πρόθυμοι να ξαναβάλουν στο τραπέζι τα συν και τα πλην της ατομικής ενέργειας,δεν έπεισαν. Πριν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είχαν αποφασίσει παράταση ζωής για τους πυρηνικούς σταθμούς του γερμανικού Νότου. Μετά το ατύχημα,σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού,είπαν ότι θα κλείσουν τα παλιά πυρηνικά εργοστάσια της Νότιας Γερμανίας για τρείς μήνες. Αυτή η ασυνέπεια τους κατέστησε αναξιόπιστους και οι πολίτες – στη Γερμανία –δεν ψηφίζουν αναξιόπιστους πολιτικούς. Αν είχαν πράξει διαφορετικά τα CDU/ FDP,στο συγκεκριμένο ζήτημα ίσως να είχαν καλύτερη τύχη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Μετά από 10 χρόνια στην ηγεσία του FDP o Guido Westerwelle υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του κόμματος. Στο ερώτημα τώρα,αν θα αλλάξει η εικόνα για το κατακρημνισμένο FDP,μετά την αλλαγή ηγεσίας;η απάντηση είναι αβέβαιη. Ο κόσμος κρίνει αρνητικά τον μέχρι πρότινος αρχηγό του και για τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών. Αν δεν παραιτηθεί λοιπόν από αυτό το πόστο,τότε μάλλον δεν θα έχει σοβαρές ελπίδες ανάκαμψης και η παράταξή του.