A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna,tincidunt vitae molestie nec,molestie at mi. Nulla nulla lorem,suscipit in posuere in,interdum non magna.

6.4.2011

Διεθνή

Η Φουκουσίμα “καίει”FDP-CDU στη Γερμανία

Διαβάστε επίσης

» Ερωτήματα από ένα αιματηρό πραξικόπημα –θέατρο

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

Η Φουκουσίμα “καίει”FDP-CDU στη Γερμανία

Στις πρόσφατες εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU),μετά από σχεδόν 60 χρόνια στη διακυβέρνηση του κρατιδίου,ηττήθηκαν. Το αποτέλεσμα αυτό,σε συνέχεια της προηγούμενης ήττας του CDU και στο Αμβούργο,θα  μπορούσε να ερμηνευθεί ως η αρχή του τέλους για τους κομματικούς συσχετισμούς στη Γερμανία. Δείχνει στροφή στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων και επηρεάζει τη δυναμική των κομμάτων.

Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται και δημοσκοπικά. Τα αποτελέσματα πανομοσπονδιακής έρευνας,που διενεργήθηκε μετά τις εκλογές για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL,ήταν δυσάρεστα για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP). Απρόσμενα ευχάριστα για τους Πράσινους. Ανησυχητικά για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και “χλιαρά” για τη Linke.

Μετά τον εκλογικό τους θρίαμβο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη,το ποσοστό των Πρασίνων σημειώνει ιστορικό υψηλό στο σύνολο της Ομοσπονδίας. Ανέβηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στην προτίμηση των ψηφοφόρων και έφτασε στο 28%.

Αντίθετα το SPD σημείωσε πτώση 2% και έπεσε στο 23%. Μαζί,Πράσινοι και SPD συγκεντρώνουν ποσοστό 51% και έτσι,για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009 πετυχαίνουν σε δημοσκόπηση την απόλυτη πλειοψηφία. Μάλιστα οι Πράσινοι,ως φέροντες το ψηλότερο ποσοστό,θα μπορούσαν να είναι και το κόμμα προέλευσης του Καγκελάριου.

Τι απέγινε όμως το FDP;Το πολλά υποσχόμενο κόμμα – έκπληξη των προηγούμενων εκλογών;Μετά το πρόσφατο εκλογικό στραπάτσο και την κρίση ηγεσίας του,υφίσταται σημαντική πτώση. Η δημοσκόπηση δείχνει απώλεια 2 μονάδων και ποσοστό που μόλις αγγίζει το 3%,άρα δεν βάζει το κόμμα καν στο Κοινοβούλιο.  Άσχημα είναι τα πράγματα και για το CDU. Έπεσε κατά 3 μονάδες,συγκεντρώνει το 30% στην προτίμηση των ψηφοφόρων και έτσι,ο σημερινός κυβερνητικός κιτρινόμαυρος σχηματισμός βρίσκεται κατά 18% πίσω από μια πιθανή πρασινοκόκκινη ένωση.

Τι σημαίνει αυτό;Ότι η σημερινή κυβέρνηση κρίνεται από τους Γερμανούς αναξιόπιστη. Κερασάκι στην τούρτα της αναξιοπιστίας,η πρόσφατη διαχείριση του θέματος της ατομικής ενέργειας και του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα. Αυτό,δείχνει να έχει οδηγήσει και τους Πράσινους στα ύψη. Αυτό,κάνει την “πράσινη”αντίληψη πραγμάτων τόσο ελκυστική για τους πολίτες.

Οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν τους Πράσινους που εδώ και δεκαετίες αντιμάχονται με σταθερότητα και συνέπεια την εξάπλωση της ατομικής ενέργειας. Οι υποστηρικτές της ατομικής ενέργειας σε CDU/ FDP έμειναν εκτεθειμένοι. Παρόλο που φοβούμενοι την κοινή γνώμη έδειξαν τελικά πρόθυμοι να ξαναβάλουν στο τραπέζι τα συν και τα πλην της ατομικής ενέργειας,δεν έπεισαν. Πριν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είχαν αποφασίσει παράταση ζωής για τους πυρηνικούς σταθμούς του γερμανικού Νότου. Μετά το ατύχημα,σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού,είπαν ότι θα κλείσουν τα παλιά πυρηνικά εργοστάσια της Νότιας Γερμανίας για τρείς μήνες. Αυτή η ασυνέπεια τους κατέστησε αναξιόπιστους και οι πολίτες – στη Γερμανία –δεν ψηφίζουν αναξιόπιστους πολιτικούς. Αν είχαν πράξει διαφορετικά τα CDU/ FDP,στο συγκεκριμένο ζήτημα ίσως να είχαν καλύτερη τύχη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Μετά από 10 χρόνια στην ηγεσία του FDP o Guido Westerwelle υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του κόμματος. Στο ερώτημα τώρα,αν θα αλλάξει η εικόνα για το κατακρημνισμένο FDP,μετά την αλλαγή ηγεσίας;η απάντηση είναι αβέβαιη. Ο κόσμος κρίνει αρνητικά τον μέχρι πρότινος αρχηγό του και για τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών. Αν δεν παραιτηθεί λοιπόν από αυτό το πόστο,τότε μάλλον δεν θα έχει σοβαρές ελπίδες ανάκαμψης και η παράταξή του.

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Ηλίας Τσαουσάκης

Ηλίας ΤσαουσάκηςΟ Ηλίας Τσαουσάκης είναι Πολιτικός Επιστήμονας,Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στον πολιτικό λόγο και την πολιτική επικοινωνία,καθώς και σε ζητήματα σχεδιασμού πολιτικής στρατηγικής. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο από το 1996 (V. PRC,MRB,VENTRIS,Cloud_7)

»Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία