
Ο φόβος ενός νέου Τσέρνομπιλ στη Φουκουσίμα ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η Ευρώπη συζητήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων στη Γηραιά Ήπειρο. Είναι όμως το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος και απώλειας ανθρώπινων ζωών αρκετό για να σταματήσει η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας,ή να απαξιωθούν οι ήδη υπάρχουσες επενδύσεις,οι οποίες υλοποιήθηκαν με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος;
Πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας δήλωσε στο Reuters ότι η Σουηδία θα χρειαστεί δεκαετίες για να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια,αλλά προς το παρόν δεν θα δημιουργηθούν νέα πυρηνικά εργοστάσια. Σύμφωνα με το nytimes.com,στην Ιταλία με σχετική τροπολογία ήδη αναβλήθηκαν τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Από το άλλο μέρος,η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει προσωρινά επτά πυρηνικά εργοστάσια. “Η καταστροφή στη Φουκουσίμα,της οποίας ακόμη δεν γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος,άλλαξε τις απόψεις μου σχετικά με την ατομική ενέργεια και τους κινδύνους της. Έμαθα και εγώ από αυτό”σχολίασε η Άγκελα Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Eνωση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ελέγχους σε 143 πυρηνικά εργοστάσια στα κράτη μέλη της. Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας είχε καταγράψει τον περασμένο Ιανουάριο συνολικά 195 μονάδες πυρηνικής ενέργειας εν λειτουργία και 19 μονάδες που τελούν υπό κατασκευή σε έξι χώρες. Ως εξής:Βέλγιο 7 μονάδες,Βουλγαρία 2,Τσεχία 6,Φιλανδία 4,Γαλλία 58,Γερμανία 17,Ουγγαρία 4,Ολλανδία 1,Ρουμανία 32,Σλοβακία 4,Σλοβενία 1,Ισπανία 8,Σουηδία 10,Ελβετία 5,Ουκρανία 15,Ηνωμένο Βασίλειο 19.
Στο μεταξύ,η Ρωσία,η οποία είναι παγκοσμίως πρώτη στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών,παραμένει αμετακίνητη στο σχέδιό της για επέκταση των μονάδων,πέρα από τις 14,που ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή. Η τεχνογνωσία της ως γνωστόν έχει μεταφερθεί και εκτός των συνόρων. “Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στη Τουρκία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013 και η Ρωσία και άλλοι επενδυτές θα επιβαρυνθούν με το επιπλέον κόστος ασφάλειας”,είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής επιχείρησης που έχει συγκροτηθεί για να κατασκευάσει τον σταθμό.
Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία λόγω των γεολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Ακούγιου (Μυρσίνη) γιατί είναι σεισμογενής ζώνη. “Είναι λάθος να στρεφόμαστε στην πυρηνική ενέργεια μετά από ό,τι συνέβη στην Ιαπωνία”είπε ο διευθυντής της Greenpeace στη Μεσόγειο,Uygar Ozesmi,σε συνέντευξη τύπου. “Σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Τουρκία δεν μπορείς να ξεκινάς την κατασκευή μονάδας πυρηνικής ενέργειας”.
Μπορεί η Φουκουσίμα να προβλημάτισε ορισμένους από τους ευρωπαίους ηγέτες,οι οποίοι προχώρησαν σε προσωρινά μέτρα,αλλά η προοπτική εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας θα απαιτήσει συντονισμένες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις,ενώ πρός το παρόν,φαντάζει όνειρο απατηλό.
Επιμέλεια:Maria Aderinto